20 Aralık 2016 Salı

Ardahan Göle balçeşme köyü okul haberleri 2016



Şehit Er Cevdet Çelenk Ortaokulu Resmi Törenle Açıldı Ardahan Göle ilçesine bağlı Balçeşme köyünde Şehit Er Cevdet Çelenk Ortaokulu resmi törenle açıldı Balçeşme ve Esenyayla köyünün öğrencilerinin eğitim-göreceği 4 derslikli Ortaokulun açılış törenine Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay, Göle Kaymakamı Zafer Oktay, Göle Belediye Başkanı Akın İsmailoğlu, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı


bal çeşme köyü göle ardahan 
mehmet ali arslan haber news 2016 

26 Ekim 2016 Çarşamba

Ardahan Göle Haberleri 2016 -- Traktör Lastiği ile Crossfit

Ardahan'ın Göle ilçesinde beden eğitimi öğretmenliği yapan güreşçi Ferdi Altun'un sağlıklık yaşam için başladığı crossfit sporunu, elindeki imkanlarla yapması görenlerin ilgisini çekiyor.

Ardahan'ın Göle ilçesinde beden eğitimi öğretmenliği yapan güreşçi Ferdi Altun'un sağlıklık yaşam için başladığı crossfit sporunu, elindeki imkanlarla yapması görenlerin ilgisini çekiyor. İlçe merkezindeki 30 Eylül Ortaokulu'nda 4 yıl önce göreve başlayan ve okuluna 17 kilometre uzaklıktaki Büyük Altunbulak köyünde oturan Ferdi Altun, evin bahçesinde kardiyo, ağırlık ve esneme hareketlerini barındıran crossfit sporunu yapıyor. Yıllardır ilgilendiği güreşin yanı sıra sağlıklı yaşam için başladığı crossfit sporunu da doğal ortamda yapan Altun, antrenmanlarını da arazi şartlarına göre gerçekleştiriyor. Ferdi Altun, çalışmalarında traktör tekeri, at arabasının demir kolları, şambrel, balyoz, zincir, taş ve odun gibi malzemeleri kullanıyor. Altun, satın alınması halinde yaklaşık 15 bin lira maliyeti olan spor aletleri yerine kullanılmayan tarım aletleri gibi çeşitli eşyalardan yararlanarak, herhangi bir harcama yapmadan crossfit sporunu yapabiliyor. Okulda öğrencilerine ayırması gereken zamanı da en iyi şekilde değerlendiren Altun'un yetiştirdiği öğrenciler de il genelinde atletizm ve futbolda okullararası yarışmalarda önemli dereceler elde ediyor. Güreşte katıldığı birçok ulusal yarışmada da madalya alan Altun, okul bahçesinde günde 80 öğrenciye, çeşitli periyotlarla toplam 7 saat beden eğitimi dersi veriyor. Ferdi Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde çalıştığı alanın deniz seviyesinden yüksekliğinin 2 bin 100 metre olduğunu belirterek, bunun birçok sağlık avantajının bulunduğunu ifade etti. Antrenmanlarını evin bahçesindeki harman alanında gerçekleştirdiğini belirten Altun, "Bu aletlerle bir günlük çalışmada 8-12 farklı hareket yapabiliyorum. En sevdiğim kısım soğuk ve açık havada çalışmak. Çünkü daha fazla enerji tüketimi ve daha temiz hava elde etmiş oluyorum. Ayrıca daha hızlı yenilenen bir vücuda sahip olmanın ve doğa ile iç içe çalışmanın tadını alıyorum." dedi. "En basit bir lastik bile çok faydalı olabiliyor" Altun, sporun yaşama uygulanmasıyla başarının elde edilebileceğine inandığını dile getirdi. İnsanın istemesi halinde birçok zorluğu yeneceğine işaret eden Altun, "Sporda imkansız diye bir şey yoktur. Bence en basit bir lastik bile bize çok faydalı olabiliyor. Crossfit, dünyada tercih edilen sistemden biri ve açık havada yapınca gerçekten faydasını hissediyorum. Burada yaptığım çalışmada mümkün olduğunca çok eklemli hareketlere önem vererek çalışmanın kalitesini artırıyorum. Özellikle çevremden aldığım olumlu tepkiler beni daha da motive ediyor." diye konuştu. Farklı aletlerle antrenman yapmasının insanları spora yönelttiğini, hafta sonları da spor ve çeşitli etkinliklerde bulunduğunu anlatan Altun, güreşte kazandığı madalyaları ise köydeki evinde özenle saklıyor.

17 Ekim 2016 Pazartesi

ardahan göle haberi 2016

Peynirde Lezzetin Adı: Göle Kaşarı

Ardahan'da modern mandıralarda hazırlanan Göle kaşarı, lezzeti ve kalitesi ile iç pazarda adından söz ettiriyor. Ardahan'da modern mandıralarda hazırlanan Göle kaşarı, lezzeti ve kalitesi ile iç pazarda adından söz ettiriyor.

Göle ilçesinde 100 yıla yakın süredir hazırlanmasında büyük özveri ve titizlik gösterilen kaşar peynirinin yapım işi, ilk olarak çiğ sütün mayalanmak için konulan kazanda ve 40 derece sıcaklıkta olgunlaşmaya alınmasıyla başlıyor.

Burada olgunlaşma ve mayalanma süreci tamamlanan süt, tambur üzerinde pıhtılaşmasının ardından parçalanmaya alınıyor. Aynı tamburda suyundan arındırılan pıhtılar, terleme kazanında bir süre yoğruluyor.

Yaklaşık 80 derecelik sıcak su içerisinde haşlanan pıhtılar, hamur haline dönüştükten sonra ahşaptan tezgaha alınıyor ve tekrar yoğruluyor.

Yoğruldukça sararan, sarardıkça da kendi rengine bürünen kaşarın yapılışı, kalıplara alınması ve uygun hava depolarına dizilmesiyle sona eriyor.

Göle'de yıllarca küçük işletmelerde geleneksel yöntemlerle yapılıp iç pazara sunulan Göle kaşarı, son 20 yıldır özelliklerinden taviz verilmeden modern mandıralarda hazırlanıyor.

İlçede kaşar üretimi için günlük ortalama 200 ton süt işleniyor. Bu süt ile yılda elde edilen yaklaşık bin ton kaşar, çoğunluğu İstanbul'a ve yurdun dört bir yanına gönderiliyor. Bir kilogram Göle kaşarının perakende satış fiyatı 19-22 lira arasında değişiyor.

Kaşar doğal ortamda hazırlanıyor

Ardahan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Turgay Şişman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göle'de üretilen kaşarın Türkiye'de üretilen hiçbir kaşarla kıyaslanmayacak kadar farklı olduğunu söyledi.

Kaşarın tamamen doğal bir ortamda hazırlandığını belirten Şişman, "Bu kaşar, sadece bu bölgede yapılır. Göle gübrenin, ilacın kullanılmadığı tek meraya hakim. Böyle bir yerde bu peynir üretiliyor. Tamamen doğal. Bu şekilde hem sağlıklı hem de lezzetli oluyor. Doğal olması başlı başına bir kalite." dedi.

Eski kaşarın üretimi konusunda da Göle'nin hava ve iklim bakımından son derece avantajlı olduğunu ifade eden Şişman, üretilen kaşarın yurt içinde tüketildiğini, çoğunluğunun başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere gönderildiğini anlattı.

Sütün kalitesi çok önemli

Kaşar üreticilerinden Serkan Koç da Göle'de yaklaşık 16 büyük mandırada kaşar üretildiğini, bunların tamamının birbirinden kaliteli üretim yaptığını söyledi.

Göle kaşarının yapılışında öncelikli olarak eski yöntemlerin uygulandığını belirten Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yöremizin sütü çok kaliteli. Peynirimizin kaliteli olması süt ve doğadan geliyor. Teknolojiden yararlanıyoruz ancak teknolojiyi araç olarak kullanıyoruz. Başka türlü bu tadı bu kaliteyi koruyamayız. Teknoloji sadece işimizi kolaylaştırıyor. Göle'de ortalama günlük 200 ton süt işlenmektedir. Bin tonun üzerinde yıllık peynir üretimi yapılır. En az 6 ay soğuk hava deposunda bekletilen eski kaşar kıvamına ulaşır. Bunun yanı sıra göbek ve taze kaşar da yapılır. Göle'ye ait kaşar peyniri, sadece Türkiye'de değil, dünyada da bir numara."

Koç, mayıs, haziran ve temmuz aylarında elde edilen sütün kalite bakımından daha yüksek olması dolayısıyla bu dönem eski kaşar üretiminin tercih edildiğini kaydetti.

Sütteki kalitenin kendileri için en önemli faktör olduğuna işaret eden Koç, "Özellikle büyükbaş hayvandan elde edilen süt bunun için en ideali. 2 bin rakımlı merada ve binin üzerinde bitki çeşidinden, bunların çoğu bize ait endemik çeşidinden elde edilen bir sütten bahsediyoruz. Kendimize has üretim tarzı var. Yani eskiden neyse şimdi de o şekilde yapılıyor çünkü buranın havası da buna en uygunu. Nem ve rutubet tam üretimimize göre. Bu doğa, bu hava ve bu bitki bize ait. Türkiye'de eşi benzeri var mı? Yok tabii ki." değerlendirmesinde bulundu.

4 Ocak 2016 Pazartesi

ardahan Göle



Kar Yağışı Durdu, Sibirya Soğukları Vurdu Doğu Anadolu'da etkili olan Sibirya soğukları Ardahan'ın Göle ilçesini vurdu. İlçede sıcaklık sıfırın altında 37.3 derece olarak ölçüldü

Mehmet Ali Arslan Haber News